Allt du behöver veta om bältrosvaccin

Bältrosvaccin

Bältros är en smärtsam sjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor och kan drabba personer som tidigare haft vattkoppor. Men visste du att det finns vaccin mot bältros som kan både skydda och lindra symptomen? Här är allt du behöver veta om bältrosvaccin.

Vad är bältros?

Bältros är en sjukdom som kännetecknas av smärtsamma utslag och blåsor, oftast lokaliserade till en sida av kroppen. Vanliga symptom inkluderar även feber, trötthet och huvudvärk. Risken att drabbas av bältros är högre hos personer över 50 år, och sjukdomen kan vara särskilt besvärlig i denna ålder.

Hur fungerar bältrosvaccin?

Bältrosvaccin fungerar genom att stimulera immunförsvaret att bekämpa viruset som orsakar bältros. Det finns två huvudsakliga typer av bältrosvaccin: Shingrix och Zostavax. Shingrix är ett nytt och mycket effektivt vaccin som rekommenderas för personer över 50 år. Det ger både ett starkt och långvarigt skydd mot sjukdomen. Å andra sidan minskar Zostavax risken för att drabbas av smärtsamma symptom och lindrar besvären vid bältrosinfektion, men ger inte lika omfattande skydd som Shingrix.

Vem bör vaccinera sig mot bältros?

Vaccin mot bältros rekommenderas särskilt för personer över 50 år, då åldern ökar risken för att drabbas av allvarliga symptom. Personer som tidigare haft vattkoppor eller vaccinerats mot vattkoppor har en ökad risk för att utveckla bältros och bör därför överväga vaccination.

Vilka är riskgrupperna för bältrosvaccin?

Vissa personer kan uppleva biverkningar eller komplikationer från vissa typer av bältrosvaccin, särskilt personer med nedsatt immunförsvar eller allergier mot vissa vaccinämnen. Shingrix, å andra sidan, är ett icke-levande vaccin som kan erbjudas till vissa riskgrupper. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller sjuksköterska om bältrosvaccination om du tillhör en riskgrupp.

Avslutande tankar

Bältrosvaccin kan vara en viktig del av att skydda dig själv och andra från den smärtsamma sjukdomen bältros. Genom att förstå hur vaccinet fungerar och vem som bör vaccinera sig kan du fatta välgrundade beslut om din egen hälsa och välbefinnande.

Om du har frågor eller funderingar kring bältrosvaccin och dess effekter, kontakta oss på Medical för personlig rådgivning och vägledning.

Genom att ta itu med bältrosrisken idag kan du säkra en hälsosammare framtid för dig själv och dina nära och kära.

 

Vill du läsa mer om andra vaccin?

Dela

Mer läsning

Hälsokontroll

Företagskunder

Förstadagsintyg

Företagskunder

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30

Läkarintyg högre behörighet

AISAB

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30

Övriga besök

Kontakta oss för bokning

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30