Drogtest och alkoholtest för företag

Önskar du utföra planerade eller slumpmässiga tester för droger och alkohol på din arbetsplats? Detta kan vi på Stockholm Medical Office hjälpa till med.

Det viktigaste att börja med är att upprätta en policy i företagets arbetsmiljöplan (godkänt och sanktionerat av fackförbunden) där man beslutar om en generell drog/alkoholtest på arbetsplatsen.

Tillvägagångssättet rent praktiskt är att man talar om för personalen att man bestämt att man på arbetsplatsen, oannonserat, kommer att genomföra en alkohol och drogtest för alla, kanske uppdelat på grupper olika dagar. I detta fall kommer vi till arbetsplatsen (eller gruppen till oss) och tar dessa prover. (blodprov + urinprov). Personalen skall sedan ge ett skriftligt medgivande att de låter delge sina resultat till arbetsgivaren.

Sedan kan du som arbetsgivare boka enskilda personer eller grupper på drog- och alkoholtest på er arbetsplats eller vid vår läkarmottagning.

Drog/alkoholtest för enskild medarbetare

Att göra en alkoholtest, likt den som görs i trafiken (promilletest), kan göras på en enskild anställd om det misstänks att denne är påverkad på arbetstid. Det måste dock kunna finnas ett skyddsbehov, dvs personen skall kunna åsamka skada för sig själv eller arbetet, tex köra ett fordon eller bete sig illa inför kunder eller medarbetare. Är det helt uppenbart att personen är påverkad är det självklart att drog- och alkoholtest kan krävas. Fackorganisation skall då underättas.

Vid misstanke om drogmissbruk gäller detta på samma sätt.

Det kan också vid misstanke om ett högt alkoholintag generellt utanför arbetstid enligt ovan göra ett drog/alkoholtest.

Drog/alkoholtest för nyanställning

Inför nyanställning är det numera oftare regel än undantag att man låter drog och alkoholtesta den person man avser att anställda eller på något annat sätt knyta till företaget. Vi rekommenderar att man gör en hälsokontroll utökad med drog- och alkoholtest. Fördelen med att göra hela hälsokontrollen utöver enbart ett drog- och alkoholtest är att bredden på denna även påvisar personens övriga hälsa.

Stockholm Medical Office har för många rekryteringsföretag blivit det självklara valet för just hälsokontroller men också för små och medelstora företag som skall anställa nyckelpersoner som skall komma att fylla en viktig position framöver i verksamheten.

Behöver du rådgivning?

Kontakta oss så kommer vi med ett förslag:

08-545 816 70

Maila oss

Är du inte företagskund hos Stockholm Medical Office?

Denna tjänst är en del av Stockholm Medical Office:s företagshälsovård som företagskunder kan boka. Önskar du bli en del av vår företagshälsovård med ditt företag? Kontakta vår reception så återkommer vi med en offert för att ansluta ert företag.

08-545 816 70

Maila oss

Hälsokontroll

Företagskunder

Förstadagsintyg

Företagskunder

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30

Läkarintyg högre behörighet

AISAB

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30

Övriga besök

Kontakta oss för bokning

Telefontid
Vardagar mellan 08.30–10.00 och 13.30–14.30