Malaria

Om Malaria
Malaria är en allvarlig sjukdom som orsakas av parasiter som sprids via myggor i länder med tropiskt klimat som Afrika, Sydamerika och Sydostasien. Den största risken för smitta är på kvällar och nätter då myggorna kommer fram.

Symtom och sjukdomsförlopp
När du har blivit smittad insjuknar du vanligtvis inte med en gång, utan det kan ta 1-4 veckor innan symtom visas. I vissa fall dröjer det ännu längre – flera månader, till och med år, om parasiterna gömmer sig i levern.

 

När blodet slutligen infekteras av malariaparasiterna uppvisas sjukdomens karakteristiska symtom som är återkommande feber varannan till var tredje dag. Man kan även må illa och få muskel- och huvudvärk.

 

Olika malariatyper
Det finns olika typer av malaria, beroende på vilken parasittyp som myggan bär på. Den allvarligaste formen av malaria orsakas av parasiten P.falciparum och kan bli livshotande. Infektionen karakteriseras av kontinuerlig feber, där medvetslöshet, svår diarré och chock kan förekomma.

 

Skydd mot malaria
För att skydda sig mot malaria finns olika sorters åtgärder: förebyggande läkemedel som oftast intas före, under och efter resa till ett högriskområde samt i största möjliga mån undvika myggbett.

Du kan också skydda dig mot att få myggbett genom att använda myggmedel och impregnerade myggnät, samt sova med luftkonditionering eller fläkt. Du bör även klä dig täckande (långärmade tröjor, och långbyxor) på kvällstid.

 

Förebyggande läkemedel mot malaria
Det finns olika typer av förebyggande läkemedel mot malaria. Gemensamt är dock att inget ger ett hundraprocentigt skydd, och ännu finns inget resevaccin att tillgå. Det är viktigt att ha i åtanke om du skulle få symtom som beror på malaria. Sjukdomen kräver läkarvård där snabb behandling kan vara livsavgörande.

Hur får jag recept på malariaförebyggande läkemedel?
För att få recept på förebyggande läkemedel behöver du boka en tid till en av våra läkare. Medicinen skickas med ett elektroniskt recept som kan hämtas ut på valfritt apotek.