Publicerat: 2021-05-03
Premiär för Vaccinationsbussen norr om Dalälven

I många år har Medicals vaccinationsbussar som besökt de flesta orter söder om Dalälven.
Nu är det premiär för dessa vaccinationsbussar norr om Dalälven när de dyker upp på flera platser i Dalarna Gästrikland och delar av Västmanland.
– Och vi möter enormt stort intresse. Bara under de första minuterna vi packade bussen i Falun kom många person fram spontant och frågade när de kan bli vaccinerade, säger Axel Lund, sektionschef i Medical.

I sommar kommer invånarna i hela Dalarna och Gästrikland – även på de mindre orterna – ska få möjlighet att vaccinera sig lokalt mot TBE (fästingvaccin), Boostrix (grundvaccin) samt Prevenar (lunginflammations vaccin). 
– På senare år har problemet med att fästingar orsakar TBE uppstått allt längre upp i landet. Därför har vi fått flera frågor om det finns möjlighet för oss att även finnas i Dalarna och Gästrikland. Nu är det med stor glädje som vi svarar upp mot denna efterfrågan, säger Axel Lund.

Teamet
Varje vaccinationsbuss består av ett team av sjuksköterska och en informatör som är chaufför som även sköter det administrativa arbetet.
Inom Medical, som är Sveriges största vaccinatör och ingår Curira Gruppen, finns sedan länge en ambition att erbjuda nära vård och hjälpa människor där de bor. Därför har Dessa vaccinationsbussar i flera år funnits på landsbygden eller i bostadsområden utanför större tätorter. I år är det totalt 24 vaccinationsbussar som varje dag finns någonstans runt om i Sverige. Premiärområden är alltså Dalarna. Gästrikland och även Medelpad, som börjat få problem med fästingar.
– I det här sammanhanget vill jag betona att vi vaccinerar inte bara mot TBE utan erbjuder flera vaccinationer. Dalfolket ska få nytta av att vi är Sveriges största vaccinatör, säger Axel Lund.

Mötesplats

Samtidigt som Medicals vaccinationsbuss kommer till Dalarna öppnar Lystra personlig assistans i Dalarna sitt nya kontor i Falun. 
Lystra har i många år erbjudit personlig assistans i Dalarna. Nu gör företaget en nystart genom detta nya kontor och genom att kunna erbjuda funktionsnedsatta och deras assistenter en naturligt daglig mötesplats.
I anslutning till kontoret finns nämligen en lättillgänglig terrass där det blir möjligt för funktionsnedsatta och deras assistenter – när pandemin avtar – att ha medhavd picknik, fika, grilla eller bara umgås i solen. 
– För oss är det viktigt att kunna erbjuda mer än enbart assistans. Vi vill bidra till en mötesplats som är naturligt för funktionsnedsatta och deras assistenter att träffas. Detta har blivit ännu viktigare under pandemin, säger Ulrika Jonsback, Lystras kontorschef i Falun.
Bilden föreställer Ulrika Jonsback, kontorschef på Lystra i Falun, samt Axel Lund, sektionschef på Medical, som visar upp den speciella vaccinationsbussen som nu har premiär i Dalarna.
Här är länken som visar när vaccinationsbussarna kommer till de olika kommunerna: https://medical.se/schema-vaccinbuss-2021/