Publicerat: 2021-03-24
Medical testar under konståknings-VM

I slutet av mars arrangeras konståknings-VM i Globen, Stockholm. Ett av det stora vinterarrangemangen som i år genomförs i Sverige.
Då finns Medical, som ingår i Curira gruppen, på plats för att testa deltagare, ledare, funktionärer och media. Inget får gå fel, ur smittsynpunkt, i dessa pandemi-tider.

– Vi gör kontinuerliga tester för att verkligen se till att alla här är friska, säger Axel Lund, sektionschef på Medical.
Medical har upp till tio personer på plats i Globen för att utföra testerna. Totalt görs cirka 2 500 tester under de 1,5 veckor som arrangemanget pågår. Men det finns en intressant poäng som skiljer detta från andra evenemang:

Mer avancerat
Tidigare arrangörer har gjort snabba antigen-tester. Nu handlar det om PCR-tester som är mer tillförlitliga och mer avancerade. Det krävs också mer utbildad personal för att göra analyserna.
– Detta vittnar om en högre dignitet på det här arrangeramanget, säger Christian Lund, som är Medicals projektsamordnare i Globen.
Vanligtvis brukar det ta cirka 48 timmar innan man får svar på ett PCR-test. I samband med konståknings-VM lovar Medical svar inom 4,5 timmar.
Christian Lund förklarar hur detta är möjligt:
– Vi har ett eget laboratorium som kan anpassas till olika event. Därmed kan vi erbjuda en mycket snabbare provsvarstid jämfört med andra laboratorier. Snabb logistik och snabba puckar får snabba svar.

Uppskattat
Medical har den senaste tiden anlitats av flera arrangörer för stora event när det gäller att utföra liknande tester. Axel Lund har en teori om varför:
– Det kan vara en fråga om vår erfarenhet, flexibilitet. När vi nu dessutom har det mobila labbet kan vi erbjuda hög kapacitet och snabb leveranstid.

Personal på Medicals unika testlaboratorum analyserar här PCR-testerna från konståknings-VM.
Tack vare Medicals unika testlaboratorium kommer svaren på PCR-testerna redan efter 45 timmar.
Axel Lund och Christian Lund, tillsammans med undersköterskan Ayham Alsayegh, i mitten, som är en av tio-talet medarbetare från Medical som utför PCR-tester i samband med konståknings-VM i Globen.