Publicerat: 2021-01-28
Medical & Doktor.se testar världens bästa skidåkare

När världens bästa längdskidåkare åker Svenska Skidspelen i Falun corona-testar Medical, som ingår i Curira gruppen, tillsammans med Doktor.se aktiva, ledare, media och funktionärer.
– Det blir totalt cirka tusen tester, säger Therese Flod, som är en av Medicals representanter i Falun.

Inom Medical finns en stor kunskap när det gäller att utföra olika former av corona-tester. Denna kunskap gör att Internationella skidförbundet och världscuparrangören av Svenska Skidspelen anlitat Medical för att utföra dessa tester. Det är en förutsättning för att tävlingarna i Falun ska kunna genomföras.
Medicals testarbete ingår i ett paket av smittskyddsåtgärder som Internationella skidförbundet skapat för att överhuvudtaget kunna genomföra världscuptävlingarna runt om i världen.
Therese Flod berättar att Medical gör en form av antigen-tester för covid 19. Det är snabbtester som ska visa om personen har en pågående ”corona-infektion. Dessutom görs, i vissa fall PCR-tester, som sedan skickas till laboratorium för analys.
Samtidiga tester utförs i en stor sporthall där Medicals medarbetare är spindeln i nätet. Till sin hjälp har de funktionärer från Svenska skidspelen.

– Det är jätteroligt att vara här. Samtidigt skulle detta egentligen vara en stor folkfest, men nu märkts det att det är andra tider och en annan stämning, säger Therese Flod.

Hon berättar om ett intensivt arbete och det blev positiv stämning i lokalen när det svenska laget skulle testas.

– De var så trevliga och de klarade sig bra. Sedan testade vi laget från Norge. Där kändes det som att norrmännen hade gjort dessa tester oftare. De hade en annan vana än det svenska laget.

På bilden syns när Therese Flod testar svenska landslagsledaren Mattias Nilsson. (Han har gått med på att bilden publiceras).